Publicat per

Projecte IV – PAC1. El mercat del disseny

Les possibilitats dels marketplaces

Quan parlem de marketplace, ens referim a dita plataforma on diverses botigues, empreses i marques tenen la possibilitat de vendre un producte o un servei. La seva característica principal és la capacitat de trobar en una mateixa web diverses opcions d’un mateix producte/servei sense necessitat de desplaçar-te de pàgina.

Un dels motius de la seva aparició és la inclusió, cada vegada major, de la tecnologia en la nostra vida quotidiana, que porta canvis en la manera de relacionar-nos i consumir. D’aquesta manera, les possibilitats d’interacció i negocis adquireixen noves formes amb les eines, les plataformes i els diferents models de compra i venda disponibles.

Avantatges

 • L’abast d’un marketplace i la seva varietat permet un millor accés als diversos productos o serveis que es posen a disposició.
 • Poc a poc, les seves comunitats van creixent. Per aquesta qüestió, s’ha tornat una oportunitat més tenir major visibilitat entre milions de persones.
 • En la gran majoria de casos, el seu ús d’eines i de la plataforma és gratuït.
 • Pots obtenir una reacció/resposta directa per part de la resta d’usuaris, els quals poden gaudir del teu treball.
 • Ofereixen molts opcions per crear i compartir el teu treball gràfic. A més a més, existeixen eines amb les quals aconseguir un resultat professional i amb potencial.
 • Tot i que no és la principal funció d’aquestes plataformes, moltes persones les utilitzen els treballs publicats com a font d’inspiració.

Desavantatges

 • Degut a la seva popularitat, existeix una gran competitivitat en el mercat. Hi ha milions de professionals amb perfils molt elevats, cosa que dificulta el procés de creació de treball gràfic (hi ha la necessitat de donar el millor que tens).
 • En conseqüència del primer desavantatge, la teva imatge com a professional passa a un segon pla i s’identifica primer la teva feina. Això pot provocar la pèrdua de clients per no cridar suficientment l’atenció.
 • És necessari estar sempre actualitzat i pendent dels nous continguts penjats i del teu perfil perquè un futur comprador pugui apreciar la teva continuitat.
 • En algunes plataformes cobren cert percentatge de comissió a pagar.
 • Cada cop apareixen “creatius” els quals no tenen les capacitats i les habilitats per desenvolupar la tasca que suposadament realitzen. En altres paraules, és més evident l’intrusisme laboral on sembla que qualsevol persona pot dir que és “dissenyador”.

Behance

Probablement, Behance és el marketplace més reconegut de totes les presentades. Va ser creada per part d’Adobe Inc., reputació del qual va recolzar des d’un principi la popularitat de plataforma.

Parlem d’una plataforma que ha sigut creada per i per a creatius. Bàsicament, consisteix en la creació d’un perfil i un portfoli en línia de forma gratuïta (tot i que existeix una versió més elevada de pagament). La mecànica és similar a una xarxa social, on pots rebre i donar “likes”, comentaris i guardar els portfolis dels altres.

A banda d’aquest servei, també ofereix la possibilitat de trobar i consultar ofertes de treball que empreses o altres creatius publiquen en la plataforma. Per tant, Behance es manté actualizada  i funcional gràcies a l’activitat que tenen els seus partíceps.

Per acabar, Behance és una bona opció com a marketplace per la llibertat que ofereix en les possibles transaccions entre un venedor i un comprador. És a dir, Behance no actua en aquest procés.

Dribbble

Dribbble és una comunitat online per professionals creatius que requereixen publicar o visualitzar el seu treball gràfic. Sobretot, és molt utilitzada per aquells dissenyadors que volen una gran visualització i major interacció entre els perfils existents. Per tant, comparteix moltes similituds amb l’anterior plataforma.

Una de les majors diferències respecte a l’altra, és que només es pot utilitzar les funcions bàsiques de Dribbble. Per aconseguir controlar tots els estris que ens proporciona, és necessari contractar i pagar un servei premium.

En definitiva, Dribbble compta actualment amb 460.000 usuaris registrats i actius compartint contingut amb la comunitat, entre aquests, grans, petites i mitjanes empreses o clients de sectors creatius que requereixen serveis de dissenyadors  especialitzats en diverses àrees.

Creative Market

Creative Market és una plataforma a través de la qual, pots comprar o vendre recursos de disseny digital a creatius de tot el món. Destaca per la seva senzillesa i la facilitat d’ús a l’hora de navegar.

La varietat de contingut que s’aconsegueix en aquesta plataforma és molt àmplia, des de logotips, tipografies o fonts, gràfics vectorials fins a icones que podem utilitzar en el nostre entorn o projecte personal.

Creative Market destaca per la seva àmplia comunitat formada per 6 milions de membres (tot i que en Espanya no s’ha incorporat un gran mercat).  A més a més, com a creatiu pot ajustar els preus dels seus productes digitals com es desitgi. En aconseguir diverses vendes, el venedor s’emporta un 70% dels beneficis obtinguts.

Debat0el Projecte IV – PAC1. El mercat del disseny

Deixa un comentari